Glutenfrit teenageliv

Hej alle, jeg er (som nogen af jer nok allerede har regnet ud) den heldige søn, der har fornøjelsen af at spise alle mine mors lækkerier. Mit navn er Marius, jeg er 18 år gammel og har været glutenfri i 8 måneder.

Min Glutenintolerans blev opdaget på en meget utraditionel måde. Jeg havde som følge af voldsomme allergiske reaktioner i sommeren 2015, irriterede luftveje, hvilket resulterede i at jeg dagligt hostede store snotklatter op. Efter en konsultation hos lægen, der mistænkte det for at være astma, blev jeg henstillet til lungeklinikken i Århus v. Anne Buus. Anne konstaterede hurtigt at mine irriterede luftveje skyldte en krydsreaktion mellem min voldsomme pollenallergi og glutenintolerans. Hun foreslog en komplet omlægning af kosten, der eksluderede gluten fuldstændigt. I starten var jeg utrolig skeptisk, da glutenholdige produkter i lang tid har været den primære kilde til kulhydrater i min kost. I min fritid spiller jeg elitehåndbold, jeg vejer 90 kg og er 194 høj, så der skal naturligvis nogle kalorier til. Imidlertid accepterede jeg udfordringen og resultaterne har siden været enestående. Mine luftveje er "frie", hvilket, udover at have fjernet generne ved at hoste snot op adskillige gange dagligt, har forbedret min fyssiske præstation i forbindelse med håndbold markant. 

Vi skriver i dag d.24 marts, det er altså cirka 8 måneder siden jeg begyndte mit glutenfrie liv, og jeg har det fantastisk. Hvad der i starten virkede som en sur og monoton livsstil, er i dag en helt naturlig del af hvem jeg er, og hvad jeg spiser.

At være glutenfri teenager er ikke nemt, i hvert fald ikke i starten. Der er mange ting man må sige nej til, men gevinsten ved at sige nej er meget bedre end at snyde med sin kost. Det handler om at finde alternativer og planlægge sin hverdag. Fx kan du på McDonalds få alle deres burgere i en glutenfri bolle, mens der mange steder bla. på Mackies pizzaria er glutenfrie tilvalgsmuligheder. Det handler altså om at tage ansvar for sin egen sundhed og have viljestyrken til at sige "nej", til alle de mange tilbud der uundgåeligt vil komme.